ontspullen
Lieke Wouters

Lieke Wouters

Ontspullen tips: ruim je huis en hoofd op

Geen rust in je hoofd? Continu aan het stressen of het gevoel dat u de balans in het leven kwijt bent? We blijven soms vast hangen in het verleden en ook met onze spullen. Eens in de zoveel tijd is het goed om onszelf te ontdoen van oude, kapotte of onnodige spullen. Steeds als u wat overbodige spullen uit uw leven gooit, wordt uw hoofd iets lichter, luchtiger en kalmer. Een opgeruimd huis zorgt namelijk voor een opgeruimd hoofd. Maar waar moet u beginnen met opruimen? Hieronder geven wij enkele tips voor het ontspullen van uw woning. 

#1. Maak kleine stapjes

Begin met spullen die u direct weg kan doen en waar u niet over hoeft te twijfelen. Door het ontspullen van dit soort objecten heeft u direct positief resultaat. Het ligt niet meer in de weg en achteraf zal er geen spijt ontstaan. Vervolgens kunt u diezelfde dag nog of op een andere dag bekijken welke spullen u nu echt nodig heeft. Iets al een jaar niet gebruikt? Grote kans dat u het ook niet zal missen als het weg is. 

#2. Werk van de ene ruimte naar de andere toe

Werk van ruimte naar ruimte. Begin bijvoorbeeld met de keukenkastjes of de kledingkast en werk van de ene ruimte naar de andere toe. Zo heeft u niet direct een hele dagtaak aan het ontspullen, maar kunt u wel tevreden zijn met de stappen die u aan het einde van de dag gemaakt heeft. 

#3. Kijk of de spullen nog een tweede leven verdienen

Uitgekeken op wat spullen? Dat is helemaal niet gek. Gedurende de jaren verandert onze smaak wel eens en raken we uitgekeken op bepaalde meubels of kledingstukken bijvoorbeeld. Dat betekent niet dat een ander ze ook niet mooi vindt. Misschien kunt u wel iets kwijt bij familie of vrienden, of kunt u het nog verkopen op marktplaats of bij de kringloop. Zodoende kunt u er nog een ander mee blij maken en bent u er van af. 

Zijn spullen echt kapot of uitgeleefd, dan kunt u ze maar beter weg doen. Gooi alles bijvoorbeeld op een grote hoop in de tuin of in de berging of schuur en laat alles tegelijkertijd ophalen door de Afval Ophaal Dienst. Wij kunnen er vaak al binnen 24 uur zijn, waardoor uw rommel niet dagen in het zicht staat.

#4. Koop multifunctionele apparaten

Keukenapparatuur neemt een hoop ruimte in beslag in uw keukenkastjes. Mogelijk kunt u meerdere apparaten vervangen door één elektronisch apparaat. Denk bijvoorbeeld aan een keukenmachine. Dat is natuurlijk een groot apparaat voor in uw kast, maar vervangt wel in één klap vier verschillende apparaten. Ook een robotstofzuiger neemt bijvoorbeeld veel minder ruimte in beslag dan een normale stofzuiger én neemt ook nog eens een hoop werk voor u uit handen!

#5. Maak gebruik van opslagbakken

Ze zien er niet alleen beter uit in uw kasten, maar het zorgt ook voor een overzichtelijk en gestructureerd huis. Zodra u de voorraadkast geordend heeft door middel van opslagbakjes, bent u gegarandeerd een stuk rustiger in uw hoofd. 

Opslagbakken kunt u ook achter uw schotten op zolder of op de slaapkamer gebruiken. Zet ook op iedere doos wat er in zit. Zo houdt u gemakkelijk het overzicht. Zo heeft u straks alle kerstdecoratie in een bak zitten met daarnaast de winterkleding in een andere bak. Zodra het weer de tijd is om het van de zolder af te halen, heeft u direct alle spullen weer gemakkelijk bij de hand. 

#6. Ga ook digitaal ontspullen

Niet alleen in uw huis kunt u de boel eens flink opruimen. De meeste mensen spenderen namelijk ook een aantal uur per dag op hun telefoon of laptop en ook daar maken we er soms een bende van. Ga op een regenachtige dag bijvoorbeeld eens aan de slag in de folder structuur van uw bestanden op de laptop of kijk eens hoeveel apps u onnodig op uw telefoon heeft staan. Hoe minder mails of meldingen u op een dag krijgt, hoe meer rust er ontstaat in uw hoofd. 

Ook oude foto’s kunt u eens in de zoveel tijd eens opschonen. Verwijder die screenshots en mislukte foto’s en bewaar enkel de foto’s die u op een later moment nog eens terug zou willen zien. 

Wilt u nog een stapje verder gaan, sla dan eens in de zoveel tijd al uw foto’s op in een mapje op een USB of in de Cloud en verwijder vervolgens alle foto’s op uw telefoon. Voor uw gevoel begint u dan met een frisse start, maar alle herinneringen kunt u altijd nog terugkijken. 

#7. Haal er een doekje doorheen

Het schoonmaken van de lades in de kasten is niemand zijn of haar hobby. Als alles toch uit de kast of uit de ruimte is. Stof het dan ook meteen even goed af. Haal er lekker een sopje doorheen en gegarandeerd dat die frisse geur van schoonmaakmiddel uw hoofd ook al goed doet. Twee vliegen in één klap!

#8. Ontspullen in uw eigen tempo

Ontspullen hoeft niet in één dag gebeurd te zijn. Doe liever iets langer over het ontspullen van een bepaalde ruimte, dan gehaast al uw ruimtes te doorlopen. Als u wat langer de tijd neemt voor bepaalde ruimtes om alle spullen te ordenen, bent u er weer voor een lange tijd vanaf. Daarnaast zorgt het voor de meeste voldoening en rust in uw hoofd als u zeker weet dat alles goed doorgespit is. 

#9. Laat al uw afval ophalen

Nu u een hele berg aan oude spullen heeft verzameld die u weg wilt doen, zitten er vast en zeker een aantal spullen bij die niet (meer) in de grijze container passen. Denk aan oude meubels, oude elektronica, een oud matras of grofvuil. Als u een container gaat huren bent u een hele hoop geld kwijt en soms hebben we even niet zoveel zin of tijd over om naar de vuilstort te rijden. Laat uw afval dan ophalen door de Afval Ophaal Dienst en u bent binnen no-time van uw afval af. Niets houdt u dan nog tegen om uw huis eens lekker te ontspullen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geen gedoe meer met je rommel?

Wij halen dit snel en gemakkelijk voor je op.